Translate

tisdag 30 augusti 2016

Top Ten Tuesday

Dagens tema för Top Ten Tuesday är Back to school freebie och idag tänkte jag lista böcker som utspelar sig helt eller delvis i skolan.

5. Konsten att ha sjukt låga förväntnigar

4. I skuggan av ett ljus

3. The demon notebook

2. Engelsforstrilogin

1. Harry Potter

söndag 28 augusti 2016

Scavenger hunt | Summer BiBib 2016

Okej, innan någon frågar varför jag pratar engelska. Ta det lugnt, jag ska förklara. Jag gjorde den här videon till the Biannual Bibliothon och pratade då engelska så att folk skulle förstå mig. Men för er som tycker det är jobbigt att titta på engelska videor, bara lugn, jag har textat videon på svenska.
Detta är det sjunde videoutmaningen och jag har tänkt att jag lägger upp en varje vecka så har jag lite tid på mig att texta allt.

fredag 26 augusti 2016

4 citat om böcker från The Infernal Devices

I the infernal devices av Cassandra Clare, finns det många citat som handlar om böcker och jag tycker att de är jättebra, så här har jag samlat fyra av de citaten. Jag gillar dem jättemycket och jag hoppas att ni också gör det. Ber om ursäkt för att det blir lite mycket citat den här veckan. Jag ska bättra mig. Lovar!

“One must always be careful of books, and what is inside them, for words have the power to change us.”
– Clockwork angle

 “Sometimes, when I have to do something I don't want to do, I pretend I'm a character from a book. It's easier to know what they would do.”
– Clockwork Angle

“It was books that made me feel that perhaps I was not completely alone. They could be honest with me, and I with them.”
– Clockwork prince

“Life is a book and there are a thousand pages I have not yet read.”

– Clockwork Princess

tisdag 23 augusti 2016

Färgen på drömmar

Antal sidor: 348
Författare: Ruta Sepetys
Originaltitel: Out of the easy
Huvudkaraktär: Josie Morain
Bokens handling: År 1950, New Orleans franska kvarter. Josie Morain. Dotter till en prostituerad. Sjuttonåriga Josie skyndar från sitt jobb som städerska på en bordell till sitt andra jobb som bokhandelsbiträde. Hon försöker ignorera blickarna hon får. Under hennes kjol sitter det en liten pistol fastspänd på hennes ben.
Men Josie bär på en dröm. Hon vill bort därifrån. Hon vill flytta och börja på college i en stad långt från New Orleans. Men hur tar man sig dit när man inte har några pengar?
En man mördas i närheten och när Josies mamma pekas ut som den skyldiga dras hon in i en mordutredning.
Vad jag tycker: Jag har läst en bok av Ruta Sepetys tidigare och jag gillade även den här. De har väldigt olika teman, men det de har gemensamt är att båda är historical fiction.
Jag gillar hennes sätt att skriva för även om det inte händer så mycket spännande i boken så fångas man ändå upp av de små detaljerna och behåller intresset genom hela boken. Det är ju däremot inte en bok som man minns mycket av ett år senare, men det är en härlig bok och det går fort att ta sig igenom.
Bästa karaktären: Willie
Omdöme: Rekommenderar!

Motsatsutmaningen: 22. En bok som handlar om drömmar

söndag 21 augusti 2016

What would i do | Summer BiBib 2016

Okej, innan någon frågar varför jag pratar engelska. Ta det lugnt, jag ska förklara. Jag gjorde den här videon till the Biannual Bibliothon och pratade då engelska så att folk skulle förstå mig. Men för er som tycker det är jobbigt att titta på engelska videor, bara lugn, jag har textat videon på svenska.
Detta är det sjätte videoutmaningen och jag har tänkt att jag lägger upp en varje vecka så har jag lite tid på mig att texta allt.

lördag 20 augusti 2016

6 böcker att längta efter i höst

Tårar i havet
Av Ruta Sepetys. Originaltitel Salt in the sea. Ges ut på Wahlströms den 29 augusti.

Gå vidare
Av Rainbow Rowell. Originaltitel Carry on. Ges ut på Berghs i november.

Let it snow
Av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle. Ges ut på Bonnier Carlsen den 17 oktober.

Harry Potter och hemligheternas kammare illustrerad utgåva
Av J. K. Rowling, illustrationer av Jim Kay. Ges ut på Rabén & Sjögren i oktober.

Uppstigandets brunn
Av  Brandon Sanderson. Del två i Mistbornserien. Ges ut på Modernista i september.

Harry Potter och det fördömda barnet

Av J. K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany. Ges ut på Raben & Sjögren i oktober.

fredag 19 augusti 2016

Mitt läsande som liten

Rubina den röda älvan (kartonnage)Den här veckan har jag både skrivit om en bok som jag älskade när jag var liten och pratat om den bok som ”fick mig att börja läsa”. Så jag tänkte att nu fortsätter vi på ungefär samma tema.
Att säga att Twilight var den bok som fick mig att börja läsa är ju egentligen inte sant. I hela mitt liv så har böcker varit en del. När jag var liten så läste mamma och pappa för mig varje kväll och när jag blev äldre så började jag läsa själv. Men när jag blev tio, elva år så tyckte jag att de böcker jag hade läst tidigare var barnsliga, men jag hittade inget nytt att läsa. Men det var inte det som inlägget skulle handla om.
Jag minns att när jag började i förskoleklass så var jag en av kanske två eller tre som kunde läsa. Jag kunde inte läsa jättebra, men de hade några små böcker med en mening på varje sida, som jag läste. Några år senare började jag läsa Lassemaja och sen kom även Sigge-böckerna och Teddy-böckerna. Någonstans under den här perioden läste jag också något som vi i familjen i alla fall kallade för älvböckerna.
Okej, att säga att jag läste allt det här är väl lite av en lögn. Jag läste lite av det och mina föräldrar läste lite. För jag ville fortfarande att de skulle läsa högt för mig, även om min pappa ofta dummade sig när han skulle läsa.

Hur var det för dig? Har böcker alltid varit en del av ditt liv eller har de kommit in i livet på senare tid? Om du läste som liten, vad läste du då?

måndag 15 augusti 2016

Jag älskade det lilla lokomotivet!

När vi har rensat i stugan nu i sommar har jag blivit påmind om en bok som jag (enligt mina föräldrar, då jag själv inte har så mycket minne av det) älskade när jag var liten. Jag tycker fortfarande att bilderna inuti är jättefina och att det är lite roligt eftersom boken är gammal. Originalet kom ut 1963 i Danmark.



söndag 14 augusti 2016

The mising scene | Summer BiBib 2016

Okej, innan någon frågar varför jag pratar engelska. Ta det lugnt, jag ska förklara. Jag gjorde den här videon till the Biannual Bibliothon och pratade då engelska så att folk skulle förstå mig. Men för er som tycker det är jobbigt att titta på engelska videor, bara lugn, jag har textat videon på svenska.
Detta är det femte videoutmaningen och jag har tänkt att jag lägger upp en varje vecka så har jag lite tid på mig att texta allt.

fredag 12 augusti 2016

Vad gör att vi lägger märke till en bok?

Om vi nu utgår från att du inte har blivit tipsad om boken av någon utan du går bara där på biblioteket/bokhandeln och letar efter en bra bok att läsa. Det första din blick fångas upp av är omslaget, eller möjligen titeln på en bok. Du går fram till boken och läser baksidan. Den verkar ganska bra så du lånar/köper den.
Alla säger alltid "döm inte boken efter omslaget", men håller vi oss verkligen till det. Vissa säger också att omslaget inte spelar någon roll. Men om det inte spelade någon roll, varför lägger då förlagen så mycket tid på att göra ett omslag som ska fånga läsarnas intresse. Dömer vi aldrig böcker efter omslaget?

onsdag 10 augusti 2016

4 bästa stand alones

Jag är inte en person som gillar stand alones. Jag vill ha serier och Fantasy. Men här har jag i alla fall plockat ihop mina fyra favoriter.

Jag ger dig solen
av Jandy Nelson. Boken handlar om två tvillingar och deras liv, men en dag händer något och tvillingarna glider ifrån varandra.

Strimmor av hopp
av Ruta Sepetys. Boken är en historical fiction som utspelar sig i Litauen under andra världskriget. Huvudpersonen är en tjej som heter Lina och hon och hennes familj blir bortförda av den Ryska polisen.

Min pappa Ann-Christine
av Ester Roxberg. Jag vet inte riktigt hur man beskriver den här boken, men alla måste läsa den!

Det händer nu
av Sofia Nordin. Det här är min absoluta favorit. Den handlar om en tjej som blir kär i sin bästa kompis. Kommer inte ihåg jättebra, men jag minns att den är bra.

söndag 7 augusti 2016

Creative book reviewe | Summer BiBib 2016

Okej, innan någon frågar varför jag pratar engelska. Ta det lugnt, jag ska förklara. Jag gjorde den här videon till the Biannual Bibliothon och pratade då engelska så att folk skulle förstå mig. Men för er som tycker det är jobbigt att titta på engelska videor, bara lugn, jag har textat videon på svenska.
Detta är det fjärde videoutmaningen och jag har tänkt att jag lägger upp en varje vecka så har jag lite tid på mig att texta allt.

fredag 5 augusti 2016

What really happend in Peru


Antal sidor: 42
Författare: Cassandra Clare & Sarah Rees Brennan
Novellsamling: The Bane chronicles #1
Huvudkaraktärer: Magnus Bane
Om novellen: It was a sad moment in Magnus Bane's life when he was banned from Peru by the High Council of Peruvian warlocks. It was not just because the poster wuth a picture of him that were passed around downworld in Peru were so wildly unflattering. It was because Peru was one of his favorite places. He had had many adventures there, and had many wonderful memories, starting with the time in 1791 when he had invited Ragnor Fell to join him for a festive sightseeing escape in Lima.
Vad jag tycker: Jag tycker att det är jättekul att få lära känna Magnus Bane bättre och även fast det inte händer så mycket så är den rolig så man sitter och småler medans man läser. Jag gillar också att det är en liten tecknad serie-sida i början på varje novell. Det var en rolig idé.
Bästa karaktären: Magnus
Omdöme: Bra

Motsatsutmaningen: 35. En bok som är under 100 sidor

torsdag 4 augusti 2016

Olika länder, Olika omslag #7 | Harry Potter och hemligheternas kammare


Återigen så tänker jag klaga på att de inte kan göra snyggare omslag till Harry Potter. Den finns ett av de här omslagen, möjligtvis två, som jag tycker är ens lite fina. Jag kan inte ens förstå hur de tänkte när de gjorde omslaget till Frankrikes, Tysklands eller Italiens. Alla tre ser ut som omslaget till en bilderbok för barn och Italiens påminner mig väldigt mycket om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.
Sveriges är ett av de bättre, men min favorit är UK 2. USAs omslag är också helt ok, men om jag fick välja så skulle jag välja UK 2.
Notera också att i Tyskland har de skrivit ut J. K. Rowlings förnamn istället för att bara skriva ett J.
Vad tycker du? Vilket omslag är bäst eller sämst? Lämna gärna en kommentar!

onsdag 3 augusti 2016

Throne of glass

Antal sidor: 421
Författare: Sarah J. Maas
Serie: Throne of glass #1
Huvudkaraktärer: Celaena Sardothien
Bokens handling: Celaena var landets bästa lönnmördare men hon gjorde ett stort misstag och blev fångad. Efter ett år som slavarbetare i saltgruvorna dyker Kapten Westfall upp. Han har ett erbjudande till henne. Om hon representerar prinsen i en turnering mot de mest farliga tjuvarna och lönnmördarna i världen - och vinner - så kommer hon att bli fri.
Vad jag tycker: Jag tycker att boken var jättebra och jag hade förmodligen tyckt att den var ännu bättre om jag inte hade hamnat i en reading slump mitt i boken. Hur som helst så tyckte jag att den var jättebra när jag väl läste ut den. Det är precis min typ av bok och att det sen är en retelling också gör bara boken bättre.
På baksidan till böckerna i The mortal instruments står det "Fantasy blir inte bättre än sin huvudperson", men jag tycker nästan att det passar bättre till den här boken. Celaena är en fullträff!
Bästa karaktären: Celaena (såklart)
Omdöme: Bra. Älskar karaktärerna.

Motsatsutmaningen: 12. En bok om en person som inte har några pengar

måndag 1 augusti 2016

Mitt bokiga juli 2016

Lästa böcker:
Den viskande dödskallen av Jonathan stroud
Himmelska eldens stag av Cassandra Clare
Harry Potter och halvblodsprinsen av J. K. Rowling
What really happend in Peru av Cassandra Clare & Sarah Rees Brennan
Throne of glass av Sarah J. Maas

Lästa sidor: 2312
Tegelstenar (över 500 sidor): 2

Bästa bok: Den viskande dödskallen
Sämsta bok: What really happend in Peru

Kvinnliga författare: 4
Manliga författare: 1

Lånade böcker: 0
Egna böcker: 5
E-bok/ljudbok: -

Nytillskott:
Harry Potter och halvblodsprinsen av J. K. Rowling
Färjan av Mats Strandberg
Jag går dit du går av Nina Lacour
Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson
Twilightsagan - Den officiella illustrerade guiden av Stephenie Meyer

Kommentar: Den här månaden känns det jättebra. Fem böcker!! Eller, om man ska vara petig 4 böcker och en novell. Alla böcker var så otroligt bra och nu är jag jättepepp på att läsa. Jag har också lyckats få till många härliga nya böcker. Ullared är bäst!