Translate

lördag 3 december 2016

En viktig bok | Lucka 3

Idag är det min tur att ta över stafettpinnen från Sagan omsagorna som skrev gårdagens inlägg i Sofies julkalenderbloggstafett.
När jag först fick veta vad årets tema skulle vara var det två böcker som jag kom att tänka på direkt. Det känns inte som att jag framförde varför jättebra och jag är inte helt nöjd med inlägget. Jag hoppas i alla fall att ni förstår vad jag menar, annars är det bara att lämna en kommentar och fråga
Årets tema är en viktig bok och de två böcker, eller egentligen serier, som jag har valt är The mortal instruments av Cassandra Clare och Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Med tanke på att böckerna inte är speciellt inriktade på något viktigt tema så kan jag förstå om det är några som tycker att det är konstigt, men det är just därför som jag tycker att de är viktiga. De tar upp ett viktigt ämne som ligger mig varmt om hjärtat, men utan att hela boken kretsar krig det.
Det jag syftar på är att det finns ett homosexuellt par i båda böcker. Eller om jag minns rätt så finns det till och med två i The mortal instruments fast det andra nämns bara flyktigt ibland.
För det mesta där det skrivs en bok där en av karaktärerna är homosexuell eller vad som helst som är normbrytande så upplever jag att alla de böckerna enbart cirkulerar kring det. Visst tycker jag att det är bra och viktigt att det finns sådana böcker också för ofta kan det vara så för folk som inte följer normen. Det kan vara tufft och en stor del av deras liv och tankar kanske fokuseras just på detta.
Det som jag ser som problemet är att de här böckerna är att de flesta inte ändrar synen på vad som är normalt. De flesta skrivs för att försöka tala om att det som inte är normen ändå är normalt.
Men om vi ska återgå till de böcker som jag valde så är det därför jag gillar dem. De tar upp ett ämne som i det här fallet är sexualitet, men det är inte det som boken kretsar kring. När en bok behandlar något som ses som ”onormalt” på ett ”normalt” sätt så känner jag mig glad, för att för mig är det inte något konstigt och därför så tycker jag att det är viktigt med de här böckerna.
Jag tror att om man vill ändra sättet folk ser på det som inte är normen så måste man behandla det som att det inte är något konstigt, för så länge vi behandlar det ”onormala” som ”onormalt” så kommer det att förbli så.
Jag har uttryckt ovanligt starka åsikter idag och du för gärna lämna en kommentar och berätta vad du tycker om det hela. Jag kan ha framfört det lite luddigt så om du undrar något är det bara att fråga. Men tänk på att hålla god ton och respektera både varandra och mig!
Nu lämnar jag över stafettpinnen till C. R. M. Nilsson som ska blogga i morgon.

16 kommentarer:

 1. Jag tänkte bland annat på sådana här böcker när jag valde tema, de kan innehålla något viktigt, och det gör absolut de här serierna! Har du läst "Du, bara"? Det är en annan bok som inte säger OJ HAN/HON ÄR HOMOSEXUELL!!!! utan mer: här är två personer som gillar varandra väldigt mycket. "Trots" att de har samma kön. Och visst är det viktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt att höra att någon förstod vad jag menade. Jag har inte läst "Du, bara" än, men jag fick den signerad på bokmässan, så den lär bli läst inom en snar framtid!

   Radera
 2. Jag tycker att det framstår vad du menar och jag håller med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag var orolig för att det skulle verka väldigt luddigt!

   Radera
 3. Jag håller med dig, det är jätteviktigt med böcker där homosexualitet är som vilken vanlig grej som helst. För det är ju så det är! Och du framförde det exemplariskt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket! Att ändra synen på att homosexualitet är något konstigt är något som jag brinner för!

   Radera
 4. Det är så bra när böckerna skildrar de homosexuella personerna på ett helt naturligt sätt och inte gör det till något märkvärdigt. Har inte läst Mortal instruments, men i Engelforstrilogin smälter det in så fint i handlingen så man känner inte ens att det kanske inte följer det som är vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är precis det som jag älskar med de böckerna!

   Radera
 5. Det framgår klart och tydligt vad du menar. Det gör att jag ser fram emot när jag ska läsa Engelsforstrilogin någon gång i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bra att höra att det var tydligt. Engelsforstrilogin är absolut något du bör läsa!

   Radera
 6. Förstår precis vad du menar och håller verkligen med dig. Det är befriande när det som anses onormalt får ta plats och skrivs om utan att det för den sakens skull blir hela grejen liksom.

  SvaraRadera
 7. Ja, såna böcker är toppen! Förstår verkligen hur du menar. Såg att Sofie redan skrivit om Du, bara, men det var också en bok som jag kom att tänka på :) har för mig att jag också läst något annat där någon av bikaraktärerna är homosexuell utan att det är konstigt, men kommer inte på nu :S

  SvaraRadera
 8. Mycket bra och tänkvärt inlägg! Jag har inte läst Clare, men tycker mycket om Engelsforsböckerna. <3

  SvaraRadera

Vad kul att du hittade till min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker. Det är alltid kul att höra vad mina läsare tänker.