Translate

torsdag 16 februari 2017

Hett i Hyllan

Hett i Hyllan är inspirerat av Bokföring enligt Monika och såhär skriver hon på sin blogg:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Boktjuven av Markus Zusak
Detta är en bok som jag gissar att många av er har läst. Jag har inte någon bra koll på när jag fick boken, men jag vet att det var före 2015. Jag började att läsa i den en gång när jag var i en Readingslump men slutade efter bara 20 sidor. Det här är definitivt en bok som jag önskar att jag hade läst för jag tror att jag skulle gilla den.
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. 
Nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. 
Liesel är en boktjuv – hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. 
Detta är Liesels berättelse. Och berättelsen om de som bodde på Himmel Straße när bomberna föll.
Det som lockar mig mest med den här boken är att det är döden som är berättaren. Det är den där lilla detaljen som gör den unik.

Har du läst Boktjuven? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte! Ska jag läsa den eller ska jag gå vidare och läsa något bättre?

2 kommentarer:

  1. Du ska absolut läsa den! Det var några år sedan jag läste den men jag tyckte mycket om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får försöka ta mig tid med den i år då!

      Radera

Vad kul att du hittade till min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker. Det är alltid kul att höra vad mina läsare tänker.