Translate

lördag 23 januari 2016

Vad definierar en hyllvärmare?

Det är en sak som jag har funderat över sen jag hörde begreppet första gången. Hur länge ska man behöva ha haft en bok för att kunna klassa den som hyllvärmare?
Du får säkert olika svar om du frågar olika läsare. Jag vet inte vad jag skulle säga. Jag går alltid på magkänslan och det skulle inte förvåna mig om jag kallade en nyare bok för hyllvärmare men inte en äldre.
Men jag skulle nog säga att en bok som står lite undangömd i hyllan och varje gång du tänker läsa den så kommer det en annan bok i vägen och du skjuter upp boken till senare. När det händer ett antal gånger så blir det en hyllvärmare. Jag skulle aldrig kalla böcker som jag inte vill läsa för hyllvärmare, därför att de inte står i hyllan för att bli lästa utan bara för att de är fina.

Vad är din definition av en hyllvärmare? Lämna gärna en kommentar för det skulle vara jätteroligt att få veta!

6 kommentarer:

 1. Hyllvärmare för mig är böcker som har stått länge i bokhyllan utan att ha blivit lästa. Böcker som jag vid något tillfälle har köpt hem och därmed haft ett sug att läsa men som av olika anledningar ständigt har prioriterats bort. Successivt har intresset för böckerna svalnat och till sist kanske till och med glömts bort. Det är en process som sker mer eller mindre omedvetet och de stackars böckerna kan bli ståendes orörda i flera år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Böcker som man ville läsa när man köpte dem, men sen har andra böcker kommit emellan och boken blivit bortprioriterad. Bra formulerat!

   Radera
 2. Jag har funderat på det jag med. För bloggen drog jag gränsen med de böcker som är olästa mer än två år (på ett ungefär). De böcker jag köpte under 2014 men fortfarande inte läst har nu hamnat på hyllvärmare-listan. Sen har jag mängder med böcker som är ännu äldre också! Några böcker fick jag under tonåren, i år fyller jag 28, så det är ett par år sedan jag var tonåring.

  Om jag inte haft bloggen skulle jag enbart vilja säga att en hyllvärmare är de böcker som stått olästa under lång tid. Du har tänkt att läsa boken flera gånger, men alltid valt en annan bok innan du tar itu och läser just den där boken.

  Det är kanske en luddig beskrivning, därför gjorde jag det "lätt" för mig på bloggen att bara ta alla olästa böcker som jag har i hyllorna och är äldre än 1/1 2015 (eller för nästa år, äldre än 1/1 2016 osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske skulle vara smart att sätta en tidsgräns för bloggen, men jag kommer nog inte komma ihåg när jag fick alla böcker. Ett av de mål jag satte för 2016 var att läsa just 25 "hyllvärmare". Då satte jag att boken skulle vara köpt 2015 eftersom jag inte har handlat så mycket böcker innan 2015.

   Radera
 3. För att göra det enkelt för mig så har jag bara en tidsgräns för att en bok ska bli hyllvärmare. Varje årsskifte så blir böcker inköpta två år tidigare hyllvärmare, 2016 betyder det alltså att alla böcker inköpta 2014 och tidigare som fortfarande är olästa blir hyllvärmare. Och naturligtvis vill jag ju läsa alla böcker jag köpt, annars hade jag inte köpt dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kanske vara smart att sätta en tidsgräns. Problemet är att jag inte har någon koll på när jag köper mina böcker :)

   Radera

Vad kul att du hittade till min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker. Det är alltid kul att höra vad mina läsare tänker.